Inreda för ett lättstädat hem

Visst är det underbart att ha ett såpadoftande, rent och fräscht hem? För att du inte skall behöva ägna all din lediga tid till att städa så är det bra att tänka till redan när du inreder ditt hem. Det finns två vägar att välja mellan i det här läget: du kan välja att dölja och stänga in smutsen eller göra den lättillgänglig vid städning. Ska du stänga in smutsen så att dammråttorna inte flyger runt bygger du socklar i köket ända ner till golvet, du bygger eller köper en sängram som även den går ända ner till golvet. Du köper tunga, låga möbler som inte går att flytta, likaså fyller du fönster och hyllor med saker, gärna i fina askar och lådor, så att så mycket yta som möjligt upptas. På detta sätt blir damning och dammsugning minimal då detta sker RUNT sakerna istället för UNDER.  Detta är dock inte någon allergivänlig metod då dammet samlas på utvalda ställen. Lider man inte av någon allergi är detta dock inget problem.

Ska du istället göra smutsen lätt tillgänglig vid städning köper du ett kök som står på egna ben, utan sockel. Vissa tycker dock att dessa kök ger ett rörigt intryck med alla med ben som syns, andra att det ser luftigt ut. Du ska även tänka på att möblerna har relativt höga ben, så att dammsugaren lätt kommer in under. Nu för tiden finns det ju även dammsugarmunstycken med en låg profil, särskilt designade för att komma under även låga möbler. I fönster och hyllor håller du relativt fritt, du väljer ut några få saker som får stå framme. Dörrar på bokhyllorna är ett bra tips för att hålla hyllorna dammfria. Med denna metod kan du till och med lätt snabbstäda genom att dammsuga av fönsterbänkar och hyllor utan risk för att något oönskat följer med ner i dammsugarpåsen.

Nu kommer ju även de nya dammsugarna, ”robotdammsugare”, vilka ställer extra krav på hur hemmet är inrett för att de ska kunna komma åt tillräckligt bra. Vilka krav som gäller finns säket att läsa hos leverantörerna, till exempel  Canvacs robotdammsugare, som uppmärksammas i reklaminslag på TV.

Nu är ju kanske inte städning det första en inredare har i tankarna, men visst förtjänar denna syssla att underlättas även om den sällan kan göras rolig att genomföra för det.

Vackra Väggar

Vackra Väggar wrote 30 posts

Post navigation