Ljudabsorbenter i rum och lokaler

Ljud färdas fram i rummet när det uppstår och när ljudvågen sedan når väggen kommer en del av ljudet att studsa tillbaka in i rummet. En del av ljudvågen kommer också att absorberas av väggen och en del av ljudvågen åker genom väggen. Beroende på vilket material väggen är gjord av kommer olika mängd av ljudvågen att absorberas och studsa tillbaka in i rummet.

Det är idag trendigt att ha relativt stilrena hus gjort av betong samt med öppna planlösningar. Något som kan vara outhärdligt i dessa hus är dock ljudmiljön. För att kunna skapa en relativt behaglig och trevlig ljudmiljö i dessa hus krävs en hel del ljuddämpning. Det som brukar rekommenderas är att tillföra cirka 40 procent av rummets totala yta som ljuddämpning. Det vill säga om man har ett rum på 40 kvm rekommenderas det att tillföra ljudabsorbenter på en yta av 16 kvm. Vad som menas med ljudabsorbenter i det här fallet är cirka 50 mm tjocka skivor med mineralullsskivor som utgör kärnan. Sådana här ljudabsorbenter gäller främst för rum med en normal takhöjd på upp till 2,5 meter.

I hus som har högre takhöjd än så, vilket är väldigt vanligt att hus har idag, rekommenderas det att tillföra ytterligare 10 procent av ytan som ljuddämpning, eller absorption. För de sista 4 kvm med ljudabsorbenter bör man använda sig av väggabsorbenter. De första 16 kvm kan man istället fördela med jämna mellanrum i taket. Ljudabsorbenter är alltså bra och effektiva att använda som ljuddämpning i diverse rum och lokaler om man inte tänkt på akustiken och ljuddämpning vid själva bygget av huset. Det går bra att använda ljudabsorbenter för ljuddämpning i efterhand. Det bästa och absolut enklaste är dock att kunskapen om akustik och ljuddämpning finns med från början när man funderar på att bygga nytt. Det kan sägas vara en liten grundregel.