Montera tavlor i betongvägg

Förr i tiden var det knappast svårt att hänga upp det man ville på väggen. Med tiden har betongväggar i bostäder dock kommit att bli betydligt vanligare, och har varit så i många år vid det här laget. När någonting skall hängas upp eller monteras i betong – låt så vara en hylla, tavla eller klocka till exempel – krävs viss eftertanke. Det är inte bara att ta fram hammaren, en spik och sätta igång. Istället krävs bland annat en slagborr, pluggar och skruv.

Skydda ögonen

Ett par bra skyddsglasögon är viktigt att ha när du borrar i betong. Du kommer troligtvis att behöva trycka in slagborren med bra kraft in i väggen, och när du gör detta kommer flisor och spån tveklöst att flyga din väg. Att stå och kisa är av förklarliga skäl ingen bra idé.

Borrar du snett och sedan försöker korrigera hålen blir de sannolikt breda, vilket leder till att infästningen blir dålig. En dålig infästning kan indirekt leda till skador på såväl egendom som personer, eftersom det innebär en förhöjd risk för att tavlan senare lossnar från betongväggen. Det finns många typer av skyddsglasögon på marknaden. Se till att välja ett par du är nöjd med.

Använd en körnare

Problemet med att borra i betong kan ibland vara just att börja. När materialet är hårt är det svårt att få hålet rakt och ingången rund och snygg. En lösning på det här är att använda en körnare för att slå in en fördjupning. Du slipper då oroa dig för att borren inte ska börja skära riktigt rakt.

Att tänka på

  • Plugg och borrstål skall ha samma dimension.
  • Förborrning kan krävas, om det är ett stort hål.
  • Borren måste vara av hårdmetall.
  • Det är lätt att skären överhettas vid borrning i betong. Dra därför ut den regelbundet.
  • För att komma in så djupt i betongen som du önskar kan du behöva ta i ganska hårt.

 

Vackra Väggar

Vackra Väggar wrote 30 posts

Post navigation