Rätt sängkläder för att sova gott

Nog känns en riktigt go’ bäddad hotellsäng med tjocka fluffiga täcken, höga fluffiga kuddar och blanka vita lakan, påslakan och örngott helt utan skrynklor mer lockande att krypa ner i än en säng med slitna, urtvättade, skrynkliga lakan. Sängkläder har historiskt haft en statusroll från 1500-talet då bara de mer förmögna hade råd att sova på lakan. Bättre bemedlade kvinnor på 1800-talet förväntades medföra en hemgift i form av både ett flertal lakan och örngott som en del av textilierna i boet. Idag är sängkläder en självklarhet i de flesta hem, även om de inte längre har hembroderade monogram.

Materialval

Bra sängkläder ska vara lätta, prasselfria, mjuka, kunna andas, transportera bort fukt och anpassa sig till rummets och kroppens temperatur. Det finns en mängd material att välja på. Percale vävs av extra tunna trådar och ger en slät, mjuk yta. Satin har en speciell vävbindning som ger en finare lyster och ett fint fall. Linne är ett klassiskt material som också transporterar bort kroppsvärmen och det är slitstarkt och hållbart. Flanell är mjukt och mysigt men kan bli noppigt. Bäckebölja är ett krusigt material som är svalt och luftigt. Det finns även material som silke, siden och sammet och en massa annat att välja på för den hugade.

Vardagslyx

Ett bra påslakanset kan kosta allt från några hundralappar till flera tusenlappar. Dock så tillbringar vi cirka en tredjedel av våra liv till sängs, så med tanke på hur mycket tid vi faktiskt tillbringar i sängen kan det kanske vara värt att investera en större summa i riktigt sköna och mjuka sängkläder, vilka förhoppningsvis hjälper oss att somna och vakna riktigt gott. Med hjälp av sängkläder kan man försöka skaffa lite vardagslyx till sitt sovrum och få det att kännas mer exklusivt. Kanske kan man höja sitt välbefinnande genom att unna sig att somna och vakna med en guldkant?

Beckasin och The White Plot

Ett företag som säger sig erbjuda sängkläder av 5-stjärnig hotellstandard till ett tillgängligt pris är svenska företaget Beckasin. Deras sängkläder ska enligt dem själva vara ”krispigt vita, eleganta och perfekta i sin utformning”. De presenterar även sina sängkläder som ”minimalistiska och stilrena utan överväldigande färger eller detaljer som tar över”. Förutom underlakan, påslakan och örngott tillverkar de också täcken och kuddar. De lägger stor vikt vid att alla material ska vara miljövänliga och inte innehålla några skadliga kemikalier. Det finns också en mängd webbsajter som säljer exklusiva sängkläder.

Vackra Väggar

Vackra Väggar wrote 30 posts

Post navigation