Ramverkstad

Behöver du rama in någonting professionellt, som håller över tid? Då bör du vända dig till en ramverkstad. En ramverkstad hjälper till med många olika typer av inramningar och relaterade uppgifter. När man tar hjälp av en ramverkstad som Bergevall Ramar kan man dessutom få tillgång till ett mycket större sortiment av ramar, snygg passepartout, och det finns oftast möjlighet att specialbeställa mått och modeller om man har särskilda önskemål. Man kanske har en bild eller tavla med ett udda mått där man går bet i de vanliga rambutikerna.

Jobbar med olika material

En ramverkstad jobbar med många olika material för att tillmötesgå de behov och efterfrågan som kunderna har. Om verkstaden är mån om att göra ett gott resultat jobbar de med certifierat material enligt ISO09706. Detta krävs bland annat för att man ska veta att inramningen är ålderbeständig. Om materialet inte är ålderbeständigt kommer det att blekna och tappa i kvalité med tiden.

Det var under 1970-talet som man började förstå vikten av bra inramningar för att skydda konsten, och sedan dess har tekniker och material utvecklats. Idag vet man att det inte bara handlar om en skicklighet kring själva monteringen, utan materialet kommer vara avgörande om konsten ska leva vidare länge. Ramen kan bestå av exempelvis trä, styrenplast eller akrylglas. Förr använde man i stort sett uteslutande träramar men idag är det ungefär lika vanligt med träramar som med ramar av akrylglas.

Ominramning

Det är inte bara ny konst som ramas in hos en ramverkstad. De flesta hjälper även till med ominramningar av redan inramade bilder och tavlor. Man kanske har en ram som gått sönder, som inte är ålderbeständig och börjar bli dålig eller så vill man helt enkelt ge bilden ett helt nytt liv. En bild kommer nämligen få ett helt annat intryck om man väljer att byta ram.